Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Черниговский Региональный Ланос Клуб

Марта 28, 2024, 16:01:53 16:01
Новости:

Автор Тема: Як ефективно застосовувати ABS  (Прочитано 5850 раз)

Оффлайн Ralf

  • Администратор
  • Старожил
  • *
  • Сообщений: 839
  • Карма +3/-0
  • Главный идеалист

Як ефективно застосовувати ABS
« : Января 29, 2011, 21:22:06 21:22 »
Переваги ABS

Статистика свідчить, що близько 10% аварій відбувається через втрату керованості автомобіля внаслідок блокування керованих коліс. Усім відомо, що на слизькому покритті потрібно застосовувати метод переривчастого гальмування, але в екстремальній ситуації цією порадою може скористатися лише добре підготована людина.

Саме цю проблему покликана вирішити система ABS. Сучасні системи здатні виробляти до 15 гальмівних імпульсів за секунду. Крім того, величина тиску для кожного колеса буде різна, що залежить від показань датчика конкретного колеса.

Щоправда, для максимально ефективного уповільнення на педаль гальма в автомобілі, обладнаному ABS, потрібно тиснути з великою силою. Для усунення цього нюансу була розроблена система Brake Assist, яка «догальмовує» при різкому (у вигляді удару) натисканні на педаль гальма. При звичайному уповільненні, з плавним наростанням зусилля, вона не втручається.

Недоліки ABS

Створена для того, щоб зберігати керованість автомобіля на будь-якому дорожньому покритті, система ABS сприяє, в деяких випадках, збільшенню гальмівного шляху. Наприклад, на дорогах із м'яким ґрунтом, коли заблоковані колеса просто зариваються в ґрунт, а оснащені ABS продовжують котитися далі, або в умовах ожеледиці, коли ABS може значно знизити ефективність шипованих покришок, не даючи їм «вгризатися» в слизьку поверхню. Щоправда, сучасні ABS не перешкоджають блокуванню коліс при швидкості руху менше 5 км/год, що підвищує ефективність гальмівної системи при малих швидкостях руху.

Обережність не завадить і на нерівній дорозі, наприклад, бруківці. Підстрибуючи на нерівностях, колесо частково втрачає контакт із дорогою, що вводить в оману електроніку. Гальмівний шлях у таких умовах збільшується. Тому можна сказати, що запорукою адекватної роботи ABS є справна підвіска.

На завершення

Розвиток електроніки послужив поштовхом до появи безлічі систем, покликаних підвищити безпеку сучасних автомобілів. І хоча в багатьох випадках їх ефективність залежить від адекватності дій водія, статистика свідчить, що та ж ABS на сухому й мокрому покритті в середньому допомагає заощаджувати до 20% гальмівного шляху, залишаючи водієві можливість маневрувати.

auto.tochka.net
Связь со мной (099) 04-50-860, (063)314-86-94, (068)101-22-43
ТРЕБУЕТСЯ РАБОТА ЖЕЛАТЕЛЬНО ОПЛАЧИВАЕМАЯ
СВЕТОДИОДНАЯ ПРОДУКЦИЯ ДЛЯ АВТО