Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Черниговский Региональный Ланос Клуб

Апреля 28, 2024, 15:47:16 15:47
Новости:

Автор Тема: Права та обов'язки інспекторів ДАІ  (Прочитано 12162 раз)

Оффлайн Ralf

  • Администратор
  • Старожил
  • *
  • Сообщений: 839
  • Карма +3/-0
  • Главный идеалист

Права та обов'язки інспекторів ДАІ
« : Января 29, 2011, 21:11:38 21:11 »
Дуже часто під час вимушеної зустрічі зі співробітниками ДАІ водії не знають, як може поводитися з ними співробітник Державтоінспекції і що має право вимагати. Найчастіше це призводить до необґрунтованих перевірок, причіпок із боку вищезгаданих осіб та складання протоколів.
   У такій ситуації найголовніше - пам'ятати свої права, чітко знати обов'язки інспектора й не давати йому розслабитися.
   Навчальним посібником для водія цілком може стати Інструкція з питань діяльності підрозділів Державтоінспекції (далі Інструкція №111). Із цього документу можна почерпнути чимало корисного.
   Цей документ є одним із основних нормативно-правових актів, що регулюють роботу ДАІ. Останнім часом Інструкція стала дуже популярною серед водіїв, оскільки вона дає можливість запобігти неправомірним діям державтоінспекторів. У кінці статті ми наведемо посилання на цю Інструкцію. Рекомендуємо роздрукувати її й возити з собою.
   Отже, наведемо основні відмінності нової Інструкції від старої під номером №1111. Так, в інструкції, затвердженій наказом №1111, у пункті 12.2 давався перелік способів спостереження за дорожнім рухом. Їх усього три: відкритий, прихований і змішаний. Приховане спостереження можна було здійснювати на службових автомобілях звичайної розмальовки без розпізнавальних знаків тільки під час руху в потоці транспортних засобів.
   У новій редакції Інструкції №111 останні слова виключили. Тепер співробітники ДАІ мають право використовувати службовий автомобіль без розпізнавальних знаків ТІЛЬКИ стоячи на одному місці.
   Щоправда, це не означає, що можна використовувати для прихованого спостереження будь-який автомобіль. Відтепер, згідно з пунктом 18.15, інспекторам прямо заборонено використовувати при несенні служби приватний транспортний засіб. Така чітка заборона, якої раніше не було, дає водієві ще більше підстав для направлення скарги в ДАІ чи прокуратуру при виявленні даішників, які працюють на приватній машині.
   Виходячи з вимог нової Інструкції, засобом контролю за дорожнім рухом є патрулювання на транспортних засобах, піше патрулювання, несення служби на постах (у тому числі стаціонарних), а також здійснення регулювально-розпорядчих дій, супровід транспортних засобів, ескортування посадових осіб і нагляд за дорожнім рухом.
   Описані в Інструкції й тактичні прийоми, які можуть застосовуватися працівниками ДАІ під час патрулювання. Будьте готові, що за вами можуть стежити, рухаючись у потоці транспортних засобів, на аварійно-небезпечних і найбільш напружених ділянках дороги, використовуючи спеціальні технічні засоби, що працюють в автоматичному режимі (з функцією фото-, кінозйомки і звукозапису) і при пішому патрулюванні, рухаючись тротуаром або узбіччям.
   Особливу увагу водіям варто звернути на 18-й розділ Інструкції. Там зазначено перелік заборон для автоінспекторів. Крім роботи на приватному авто, даішнику забороняється звертатися до учасників дорожнього руху на "ти", висловлювати безпідставні звинувачення, використовувати несертифіковані прилади і порушувати правила дорожнього руху.
   Що стосується обов'язків, то тепер інспектори ДАІ повинні:

- дотримуватися встановленого порядку носіння форменого одягу;
- під час управління транспортним засобом бути прикладом для водіїв;
- негайно реагувати на виникнення заторів;
- бути культурним і ввічливим, неухильно виконувати закони й не допускати, щоб їх порушували інші співробітники ДАІ.

   В Інструкції чітко прописані підстави для зупинки працівником ДАІ транспортного засобу та правила спілкування з громадянами. Під час звернення до водія працівник Державтоінспекції МВС зобов'язаний прикласти праву руку до головного убору, привітатися, чітко і зрозуміло назвати свою посаду, звання та прізвище, висловити вимогу про передачу водієм документів для перевірки, повідомити причину зупинки транспортного засобу й суть скоєного правопорушення (п. 5.15).

Співробітник Державтоінспекції має право зупинити водія виключно у таких випадках:
- порушення водієм ПДР;
- якщо характер руху транспортного засобу викликає підозру в спроможності водія керувати ним;
- відсутність номерного знака на транспортному засобі або наявність номерних знаків, які не відповідають вимогам стандартів, закріплені у невстановленому для цього місці, закриті іншими предметами чи забруднені, а також управління транспортним засобом за відсутності талона про проходження державного техогляду.
   Слід зазначити, що відповідно до нової Інструкції, при прийнятті співробітником ДАІ рішення про зупинку машини повинні враховуватися дорожні умови, інтенсивність руху, освітленість й імовірний досвід водія.
   На практиці це означає, що якщо ви рухаєтеся в лівій смузі й у щільному потоці транспорту, співробітник ДАІ повинен переконатися, що ваша зупинка буде безпечною, й уже потім приймати рішення. Цей пункт можна зачитувати інспекторам, які, зупиняючи вас у небезпечних умовах, потім наздоганяють і намагаються повісити на вас непокору вимозі про зупинку.

Взято ТУТ
Связь со мной (099) 04-50-860, (063)314-86-94, (068)101-22-43
ТРЕБУЕТСЯ РАБОТА ЖЕЛАТЕЛЬНО ОПЛАЧИВАЕМАЯ
СВЕТОДИОДНАЯ ПРОДУКЦИЯ ДЛЯ АВТО

Оффлайн suRVAZ

  • Член Клуба
  • Абориген
  • *
  • Сообщений: 365
  • Карма +1/-0

Re: Права та обов'язки інспекторів ДАІ
« Ответ #1 : Января 31, 2011, 10:57:51 10:57 »
Всё хорошо, но ссылку на документ что в тексте - надо бы тоже выложить, а не просто ссылка на корень сайта.